The BOSS 2012.03.04. 13:38

Az első benyomás

Még nem vagyok kint rég óta de ha röviden össze kellene foglalni amit itt tapasztaltam akkor azt mondanám, hogy  itt hagynak élni. Teljesen más a kultúra, a társadalom.

Szerda reggel. Irány a bank. Itt nem tudsz semmihez kezdeni angol bankszámla nélkül. Viszel egy személyit, egy igazolást hol laksz és már intézik is. Viszonylag gyorsan, és nagyon kedvesen. Egy apró különbség amivel már a reptéren is találkoztam. Itt a sorbanállás és a várás teljesen másként működik. Mindenhol van a bejáratnál egy "fogadó" ember. megkérdezi hogy mit szeretnél intézni majd elirányít. Nem egy gép 48-dik menüjéből kell kitúrni mit és hogyan. Ahol sor van beállsz a végére és egy másik ember mondja ha megüresedik egy ablak. Ne minden ablaknál van sorbanállás és ha "rossz" ablakot választottál akkor megszívod. Beállsz és érkezés szerint tudod intézni a dolgaidat. Itt egyszerűen minden csak működik.

A második lépés volt, hogy szerda délután telefonáltunk a munkaügyi központba időpontért. Péntek 11.30 ra kaptam. Sajnos itt át kell menni másik városba. A "national insurance" számot minden munkavállalónak ki kell váltani. Enélkül nem alkalmaznak sehol. Itt is nagyon kedvesek és türelmesek, de ha nem beszélsz angolul akkor szükséges egy tolmács vagy ismerős aki beszéli a nyelvet.

A munkák 90% hoz kérnek használható nyelvtudást. Amit otthon tanultál azt felejtsd el. Olyan mintha ugatva beszélnének... Szinte érthetetlen. "D jú hev á dzsob ofá" ??? azaz"Do you have a job offer" vagyis van e munka ajánlatod... Hát ezt még szokni kell.

De ez is megvan. 2 hét alatt megjön a papírom a NINO számmal és akkor már van adószámom, tb számom. Minden szociális ellátásra jogosult vagyok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hianglia.blog.hu/api/trackback/id/tr214288029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása