The BOSS 2012.04.08. 03:49

Az Angol pub.

Szóval a mai nap, meló után összeszedtük magunkat és elmentünk az egyik helyi pubba (kocsmának fordítják de inkább szórakozóhely). Pár dolog azonnal feltűnt. Pl az Angolok nem fáznak. Szinte csak fiatallal volt tele a hely, és mindenki kabát nélkül. Sokan szó szerint csak gatya + póló kombinációt használnak. Azért ennyire nem jó itt az idő. KB 6-7 fok lehetett és szitáló eső. Én kabátban is fáztam.

Egy kis keresztmetszet a társadalomról. Itt látszik a jólléti állam. Szinte mindenki túlsúlyos, vagy egyenesen kövér. Furcsa volt ennyi fiatalt látni így elhagyni magát. Inni viszont nagyon sokat isznak- magyar szemmel furcsa- de mégsem balhéznak. Igaz hogy egy kb 60 négyzetméteres helyen 5 biztonsági őr volt. Egy srác rosszul lett kiment és a piszoárba hányt, nah őt úgy b*szták ki mint a filmeken. A hátsó ajtón szó szerint röpült. Természetesen itt is már minden hely dohányfüst mentes, szóval ha valakinek cigizhetnékje támad, kívül tágasabb. A hely előtt végig ott állt minimum 2 rendőr. A bulizásnak mindenhol szigorúan 2.30 kor vége van. nincs idő aljasra inni magát az embernek. Tetszik hogy itt van kultúrája a szórakozásnak. Végig tudsz úgy menni a pubon hogy nincsenek kötekedő, morcos, gegszernek kinéző agresszív emberek. Pedig itt is nagyon színes a felhozatal. Minden náció képviselteti magát, de megértik, hogy mindenki azért jön ide hogy a barátaival jól érezze magát, esetleg táncoljon. Egyébként a piákból meg lehet mondani ki az angol és ki nem. A helyiek csak helyi sört isznak, és mindenképpen az angol italokat favorizálják. (Mi is Carlingot ittunk és  igen jó kis sör)

A másik furcsaság hogy itt nem láttam tombolni fiatalokat az utcán. Igaz míg hazaértünk (20 perc séta kb 6 rendőrautó ment el mellettünk és az egész város rommá van kamerázva.It is csapatokban vonulnak/ dölöngélnek az emberek, de valahogy még is civilizáltak. Biztos itt más a pia mert senki nem erősödött fel, nem képzelte hogy úgy tud énekelni mint Frank Sinatra. Szóval tetszett. Igaz szinte teljesen józan maradam, de valóban jól esett - és talán szükségem is volt rá - egy kis kikapcsolódás- Úgy gondolom ha nem is túl gyakran de néha beiktatunk egy ilyen programot.

A bejegyzés trackback címe:

https://hianglia.blog.hu/api/trackback/id/tr884370756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2012.04.08. 20:08:26

Sok éve amikor Londonban több hetet töltöttem, én is megfordultam többször a pub nevű kocsmában. Megfigyeltem, hogy a city beli nyakkendősök munka után szívesen leöntöttek a barátaikkal egy pohár finom sört. Akkoriban rendőrt nem nagyon láttam.

Benbe · http://www.benbe.hu 2012.04.08. 20:09:05

Azt érdemes tudni, hogy a briteknél az erőszak nagyon is általános lett a nyolcvanas-kilencvenes években az élet minden területén a futballmeccsektől a kocsmákon át az iskolákig. Ez ellen a harcot nem a megértés erősítésével, a tolerancia fokozásával, az oktatás színvonalának emelésével vették föl, hanem egyszerűen több bobbyt küldtek posztolni, és mindenkit legumibotoznak, aki nem tetszik.

Az utcán tényleg nem tombolnak, de britek állítása szerint a legzajosabb, leglökdösődősebb magyar kocsma az babazsúr ahhoz képest, ami náluk legtöbbször van. Sajnos első kézből nem tudok hozzászólni, még nemigen szerettem a sört, amikor ott jártam, de a brit társadalomban a nyugalom nagyonis látszólagos, és a pedagógia órákon sose mint pozitív példa szerepelt a brit fegyelmezés és rendfenntartás.

Altaïr 2012.04.08. 20:09:21

"A másik furcsaság hogy itt nem láttam tombolni fiatalokat az utcán."

Hátőőő akkor nyilván nem a megfelelő helyen voltál.

dennisthemenace 2012.04.08. 20:09:33

Pedig tombolnak az utcán eleget. Nem véletlenul van mindenutt kamera.

satie · http://321.hu/sas 2012.04.08. 20:09:47

hát ez nem Londonban az Oxford és a Totteenham Court Road sarkán volt, ahol éjfélkor 3 csajból 2 már - szigorúan mezítláb! - a saját hányásában fetreng továbbá gyakorlatilag abból is zabál :-)

Funkahoe 2012.04.08. 20:09:58

Szóval nem tombolnak a fiatalok, pedig tele van az utca rendőrrel és kamerákkal? nahát, mennyivel jobb hely.

csorsza 2012.04.08. 20:10:40

Értem, h tetszik Anglia, de attól még az Angol az angol.
Egyébként, a söreik szarok. Végigittam tavaly 2 kocsma (mer a pub, az bizony kocsma, hiába esznek kajákat is a budiszagú helyeken) összes sörét. Az egyetlen iható sör a Paulaner volt. A cider-ek különösen szarok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.04.08. 20:11:19

erdekes -es ezt amerikaban is tapasztaltam- a magyarok zome ertekeli a normalisabb bebaszast es a rendet
kulfoldon
de otthon szarik bele, ordibal, enekel, hany mindenfele
akkor ezt most hogy?

bubuka_visszater_ · http://facepalm.freeblog.hu 2012.04.08. 21:40:59

Carling?? Te jó ég, a kismillió ale, porter és stout hazájában a legkommerszebb lágert választani, ez egyszerűen bűn... ennyi erővel Amstelt is ihatnál a Polski Sklepből. Már bocs.

Legközelebb a CAMRA cuccokból válassz. Ahol meg nincs real ale, az a hely olyan is.

ZmanUK 2012.04.09. 01:20:27

Nos, angol rendőrként csak annyit tudok hozzátenni hogy az ország egyik legnagyobb problémája az alkohol miatti erőszak, verekedések, késelések, stb.

És ez mind a pub-okból indul ki. Sokat dolgoztam a night time economy csoportokkal, és azt hiszem van rálátásom, és amit írsz-mondasz, az sajnos nem igaz.

Kedvcsinálónak egy nagyon jó képriport, Cardiff éjszakáiról: www.pbase.com/maciekda/cardiff_st_mary_street_zone

A rendőrök public order shifteken vannak kint amikor a pubok előtt álldogálnak és ennek nem az az oka, hogy nincs rá szükség. Az összes CCTV kamera, a felfokozott rendőri jelenlét, a police van-ek készenlétben, a szombat hajnalra megtelt custody, mind-mind egy olyan sajnálatos helyzet eleme amely az egyik legnagyobb probléma az országban. Ezek után kicsit mosolyogva olvastam el a blogbejegyzésed. Abban egyetértek hogy egy pub vendégei között nem találod meg a kigyúrt, nyaknélküli tetovált gengsztereket, mint esetleg otthon, de sajnos a külsőre barátságos angol fiatalokból hajnalra igencsak kötekedő alakok lesznek, nem tudom melyik szitu a jobb. Egyszer, csakis kizárólag tapasztalatszerzés miatt, menj el egy A&E departmentre szombat hajnalban. Első kézből fogod látni hogy mi a következménye az angol "pub kultúrának".

Hiába emelik az alkohol árát, a binge drinking kultúrát felszámolni igen nehéz lesz, és azt hiszem a section 5. vétségekre kiosztott 80 fontos büntetéseknek sincs semmi visszatartó ereje ....

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2012.04.09. 13:21:34

A megoldást te magad mondtad, hogy miért nincsa randalírozás. Te is józan maradtál, ők sem ittak rendesen. Egyrészt, a suttyó konymákban is kettőfél-három font egy sör, de Londonban hármas zónán belül 4 alatt nincs, a belvárosban meg inkább 4.50-5.50

Namost ennyiből még itt is kétszer meggondolják, mennyit isznak. Két-három korsó sörtől meg nem lehet szupermenre inni magad. Amúgy tényleg menj el a sohoba pár szórakozóhely környékére, szoktak ezek inni, csak máshol, máshogy:)

bubuka_visszater_ · http://facepalm.freeblog.hu 2012.04.09. 23:14:39

@Zlot: hmm, rendőrként, első kézből, azért ez érdekelne részletesebben is... A jobb környékeken is balhéznak vagy a munkásnegyedekben? És inkább az eredeti angolok v a bevándorlók?
Nekem eddig nem volt problémám, igaz nem is dorbézoltam hajnalig. Meg legtöbb pubban 11 után nincs alkohol, emberek kezdenek kijózanodni. Szóval eddig én is a viszonylagos nyugodtságot láttam. Rossz helyen voltam, úgy értem épp hogy a jó helyen :)

bubuka_visszater_ · http://facepalm.freeblog.hu 2012.04.10. 13:35:53

már úgy értem a Cardiff-féle mulatónegyedeken kívül is ez a helyzet? Hogy ilyen helyeken tivornyáznak, az valamelyest érthető (bár az Iszunk-Hányunk-Belefekszünk lányok látványa nem túl szívmelengető)

dennisthemenace 2012.06.20. 09:58:49

@csorsza: Igyál Sopronit akkor. A magyar kocsmák nyilvan ibolyaillatúak, nem?

Col_Napalm · http://www.justlooking.blog.hu 2012.06.20. 09:58:50

Egy este elmész szórakozni és leírod a teljes társadalmat és szokásaikat? Érdekes. Azért az alábbi gyöngyszemeket kiemeltem az írásodból, úgy érzem érnek még majd téged meglepetések :) Mindenesetre sok sikert a külföldi élethez.

"nagyon sokat isznak- magyar szemmel furcsa- de mégsem balhéznak"

"bulizásnak mindenhol szigorúan 2.30 kor vége van. nincs idő aljasra inni magát az embernek"

"Biztos itt más a pia mert senki nem erősödött fel, nem képzelte hogy úgy tud énekelni mint Frank Sinatra"

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.06.20. 09:58:50

Apró javítás: a Carling nem angol ital, hanem kanadai. ( en.wikipedia.org/wiki/Carling )

WinG 2012.06.20. 09:58:50

Azért Hackneyben sem kell nagyon keresgélni az éjszaka üvöltöző, részeg fiatalokat .D

SzaszaG1 (törölt) 2012.06.20. 09:58:50

Ez se Manchester külvárosában történt. :-)

SzaszaG1 (törölt) 2012.06.20. 09:58:50

Ez se Manchester külvárosában történt.
Viszont ha nincs kanera leszúrnak, lelőnek :-)

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.06.20. 09:58:50

@hagyma: gondoltál-e arra, hogy a látszólagos ellentét a hibás mintavételezésből adódik? (nem ugyanaz a réteg jár rendszeresen külföldre, mint aki összeszotyizza a buszmegállót és óbégat)

Bélabáttya (törölt) 2012.06.20. 09:58:50

"A másik furcsaság hogy itt nem láttam tombolni fiatalokat az utcán."
Milyen érdekes! Amikor áteszi ide őket a fene, ez z első, amiről leszoknak...

Martian (törölt) 2012.06.20. 09:58:50

OK, London... és mondjuk Edinburgh..?

Dr. GGG77 2012.06.20. 09:58:50

@csorsza: A Paulaner valóban remek sör, de ettől még ne gondold, hogy a te ízlésed vmiféle zsinórmérték (speciel a cidereket én sem szeretem). Egy London Pride most nagyon lecsúszna. :)
Ami a húgyszagot illeti, én eddig kb 20 angliai pubban jártam (London és Liverpool)közös vonásuk, hogy egyikben sem volt büdös.

baliquez 2012.06.20. 09:58:50

Pont ellenkező tapasztalataim vannak, ráadásul elég sok kocsmában megfordultam Londonban és vidéken is - a tele pofával handabandázás sokkal jellemzőbb volt mint a megülős beszélgetős piálás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.20. 09:58:51

ja, ellozetes moderacio???
muhhhaha
akkor torold ki de gyorsan, amit irtam
jobban ki kene ezt hangsulyozni pirossal vagy valami
tokom fog irni valahova, ahol valaki eldonti , hogy megjelenhet -e
thx
sok sikert angliaban!!!!

bakker890 2012.06.20. 09:58:51

1. A pub a kocsma, a szórakozóhelyt nem hívják pubnak.
2. Az ital alapján én nem nagyon következtetném ki az alany származását, akinek nincs pénze az úgyis az olcsó szart fogja inni.
süti beállítások módosítása